„Imaginile însoțite de poveștile potrivite pot să fie foarte puternice pentru a atrage românii către a-și descoperi locurile speciale”
În Ziarul Festivalului Povestirilor de pe Via Transilvanica, președintele HUMART, Cristian Teodorescu, a vorbit despre cum poveștile reușesc să aducă proiectele culturale mai aproape de oameni.
Ce înseamnă pentru tine Via Transilvanica?
Mai mult decât un drum, Via Transilvanica este o experiență! Una care testează limitele, te dezvoltă ca om, îți oferă șansă să crești ca artist și îți face poftă să te întorci pe cărare pentru a căuta noi povești pe care-ți vine greu să le ții doar pentru tine. Am descoperit, în timp ce împărtășeam pe contul meu de Instagram – @teorestian – imaginile cu care mă întâlneam pe Via că tot mai mulți oameni se întrebau unde sunt și cum de România poate să ascundă atât de bine asemenea frumuseți. Adevărul este că nu le ascunde deloc, trebuie doar să ne facem timp să mergem la pas și să ne bucurăm de ele. Am observat că imaginile însoțite de poveștile potrivite pot să fie foarte puternice pentru a atrage românii către a-și descoperi locurile speciale, oamenii talentați, istoriile mai puțin cunoscute și a se transforma, la rândul lor, în ambasadori ai drumului.
Ce au făcut Cronicarii Digitali pe Via Transilvanica?
Am mers. Am mers mult și am căutat să simțim drumul, să-l înțelegem, să îi spunem poveștile și să-i ajutăm și pe alții să ne calce pe urme. Practic, în primul an Cronicari Digitali pe Via Transilvanica am pornit în căutarea „Bornelor nevăzute”, adică a poveștilor din spatele celor 1.400km de cărare, iar anul acesta am pus accent pe noi povești, întâlniri cu locuri, antreprenori, meșteșugari și experiențe în dorința de ne umple Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica. Ne-am înconjurat de creatori de conținut și jurnaliști care știu să surprindă cât mai bine emoțiile și vibrațiile din fiecare kilometru de cărare. Astfel am ajuns la un număr impresionant de oameni via social media, dar am avut ocazia să ținem și un jurnal audio la Rock FM, unde în fiecare dimineață am putut să împărtășim, cu ajutorul lui Ciprian Muntele, descoperirile noastre și să luăm la drum întreaga Românie. Tot vara aceasta am ținut, zilnic, jurnale în Dilema Veche, pe spotmedia.ro, dar și în newsletterul PressOne, oferind acces unui număr tot mai mare de români la o experiență autentică pe cărare, una care să facă poftă pentru a descoperi România reală și în același timp să ne învețe să ne bucurăm și să prețuim ce avem mai valoros acasă la noi – de la patrimoniul natural, la cel architectural, industrial și, desigur, uman.
Cum se implică asociația în comunitate?
Asociația Human Made Art a creat proiecte în zona dezvoltării unor rute culturale, încurajarea descoperirii patrimoniului național, atragerea unor noi segmente de public către activități culturale generatoare de valoare pentru întreaga societate, dezvoltarea unor produse media pentru popularizarea patrimoniului și a activităților culturale. Acolo unde alții se tem sau trag direct concluzia că este prea greu pentru a face loc artei și culturii în comunitate, Humart caută o cale prin care să facă lucrurile posibile. De exemplu, în această vară am realizat primul reality show în social media din România pentru a ajuta Ținutul Buzăului să se facă mai cunoscut prin multitudinea de atracții din cel mai nou Geoparc Internațional Unesco. Nu am vorbit pe un ton scorțos despre un patrimoniu generos, ci am încurajat descoperirea și îmbrățișarea lui printr-un joc care a adus cifre impresionante în social media. În această toamnă îl vom continua sub forma unei serii video pe canalul de YouTube Cronicari Digitali.
La capitolul video, cum se descarcă Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica și vizual?
Am fost activi de pe Via Transilvanica, alături de toți participanții la rezidența digitală de storytelling, pe Instagram, Facebook și TikTok, iar multe materiale sunt simplu de găsit sub #CronicariIDigtali. Dacă în 2021 am pornit explorarea VT de la Putna la Drobeta Turnu Severin, anul acesta am pornit din Sud și am căutat să ne axăm pe poveștile din cele main oi trei ținuturi incluse pe drum: Terra Dacica, Terra Romana și Terra Banatica. Fiecare ținut va fi concentrate sub forma unui episod video pe care ne pregătim să-l lansăm în această toamnă pe canalul de YouTube Cronicari Digitali, dar și la TV, pe postul Travel Mix, cel mai important canal de televiziune românesc dedicate turismului. Nu este singura surpriză video și legată de televiziune pentru această toamnă, dar vă încurajez să ne urmăriți pe humart.ro, Facebook și Twitter, ca să aflați despre proiectele noastre.
Cum poate fi susținută activitatea Asociația Human Made Art?
Asociația Human Made Art își derulează activitatea cu ajutorul sponsorizărilor, al donațiilor, granturilor și finanțărilor primite pentru proiectele sale. Ne ajută foarte mult implicarea voluntarilor – a oamenilor speciali care prin pasiunea lor alimentează spiritul HUMART.
ONG-ul nostru poate fi susținut simplu prin redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit sau încurajarea firmei unde lucrezi să se implice, prin sponsorizare sau redirecționarea a 20% din impozitul pe profit al companiei. Toate detaliile despre cum se poate face simplu acest lucru sunt pe humart.ro.
Interviul complet poate fi găsit în numărul 2 din Ziarul Festivalului Povestirilor de pe Via Transilvanica: https://issuu.com/cronicaridigitali/docs/ziar-285×400-nr2-epsuri-final-min