Masterclass „Cine ascultă o casă?”, organizat de HUMART cu susținerea Ordinului Arhitecților din România

„Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.

Din interacțiunile directe cu formatori de opinie, echipa Cronicari Digitali, platforma culturală new media creată de agenția Zaga Brand și Asociația Human Made Art (HUMART), a sesizat două mari nevoi: de informare și ghidare, în funcție de publicul implicat în relație cu patrimoniul arhitectural și industrial. Printre cei mai vulnerabili sunt proprietarii sau administratorii patrimoniului construit.

După ce în septembrie a debutat în podcastul Cronicari Digitali o serie de interviuri cu arhitecți și specialiști din zona dezvoltării, protejării și valorificării patrimoniului arhitectural, în octombrie a venit timpul unor întâlniri față în față cu specialiștii, în cadrul Masterclass Cronicari Digitali: „Cine ascultă o casă?”. Evenimentul este găzduit pe 15 octombrie de Studioul Horia Bernea, la Muzeul Național al Țăranului Român, și se va desfășura cu susținerea Ordinului Arhitecților din România, prin Timbrul de Arhitectură, în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului.

15 octombrie este ziua care aduce alături arhitecți, proprietari și exemple de valorizare a clădirilor istorice din patru perspective: arhitecturală, cultural-comunitară, turistică și financiară cu provocări și reacții, față în față cu noul val de specialiști, proprietari și administratori de clădiri istorice, manageri culturali, administrație publică, ONG-uri.

Printre speakeri se află Dr. Arh. Ștefan Bâlici – Președinte Ordinul Arhitecților din România, Virgil Nițulescu – Director Muzeul Național al Țăranului Român, Valeria Oana Zaharia – Manager interimar Institutul Național al Patrimoniului, Arh. Șerban Sturdza – Președinte Pro Patrimonio România, Dr. Arh. Irina Iamandescu – Director adjunct, Direcţia Monumente Istorice a Institutului Național al Patrimoniului, Conf. univ. dr. Bogdan Suditu – Universitatea din București și Președinte Comisia Tehnică de Urbanism și Amenajarea Teritoriului a Primăriei Municipiului București, Constantin Prisecaru – Managing Partner România Sotheby’s International Realty, Ion Barbu – artist vizual, Prof. dr. arh. Iulia Stanciu, Arh. Andrei Țânțari, Arh. Pierre Bortnowski, Arh. Dan Stoian. Alături de ei vor fi și reprezentanți ai unor administrații publice cu un interes tot mai mare pentru patrimoniu, cum ar fi București, Reșita și Râmnicu Sărat.

„Nu putem să ne mulțumim cu monumente care sunt foarte frumos restaurate și impecabile și după aceea sunt încuiate și nefolosite, clar că e un exemplu greșit. Din păcate, s-a întâmplat de multe ori și mai ales în cadrul proiectelor cu finanțare publică, restaurări mari, cu fonduri consistente care, în cele din urmă, nu au condus la nimic din cauza lipsei unor activități viabile. Ori, aceste activități nu pot să vină de la București pentru un monument care se află în cine știe ce punct al țării, trebuie să vină de acolo, din comunitatea locală sau din zona respectivă. Odată cu strategia de intervenție pentru salvarea propriu-zisă a monumentului, a materie, trebuie reconstruită și utilitatea lui sau regândită împreună cu oamenii care pot să-l folosească.

Nu trebuie să cădem în capcana asta a turismului ca prim punct pentru utilizarea monumentelor noastre, când nu trebuie să fie toate pentru turiști. În primul rând trebuie să fie relevante pentru comunitatea locală și, după aceea vor putea deveni interesante și pentru turiști. Turiștii ajung oricum oriunde în cele din urmă, dacă află de un lucru interesant, dar nu ei trebuie să fie obiectivul salvării monumentelor, ci comunitățile care trăiesc cu acele monumente, pentru că așa se recreează o legătură care uneori a dispărut din diferite motive. Din generație în generație, o clădire sau un loc și-a pierdut interesul pentru oamenii locului și acest lucru trebuie recuperat, revalorizat monumentul în alt fel, ceea ce oricum facem.

Fiecare generație își reevaluează relația cu trecutul și interesul nostru pentru patrimoniu ține de relația pe care o avem cu trecutul, cu istoria, cu arta, cu cultura și fiecare generație găsește alte valori în anumite locuri. Dar asta trebuie să se petreacă pe plan local, în mod special. Și asta este de fapt una din dificultățile proiectelor de restaurare, cum faci, că în rest, partea tehnică și de restaurare a obiectului, de arhitectură, știm cum să o facem. Atunci când vorbim de componenta aceasta socială, legătura cu comunitatea locală, nu mai e chiar atât de simplă”, consideră Dr. Arh. Ștefan Bâlici, președintele Ordinului Arhitecților din România.

După aproximativ 6 ore de Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”, evenimentul se va încheia cu o proiecție specială a filmului filmului „Malmkrog” (2020),  „o interogare asupra cinematografiei și memoriei”, așa cum îl descrie regizorul Cristi Puiu. Filmul este construit în jurul a cinci personaje. Decorul și costumele redau atmosfera începutului de secol XX din Transilvania. Producția este rezultatul a 40 de zile de filmari în conacul Apafi din satul Mălâncrav și îi are în distribuție pe Frédéric Schulz-Richard, Ugo Broussot, Diana Sakalauskaité, Agathe Bosch, Marina Palii și István Teglas.

„De mai mulți ani, echipa Cronicari Digitali, platforma culturală new media creată de Asociația Human Made Art și agenția Zaga Brand, a creat o formă prin care patrimoniul cultural și arhitectural a ajuns la oameni noi și a deschis granițele unei comunicări adaptate noilor generații, dar și celor care nu sunt familiarizați cu un domeniu. Credem că această zi de Masterclass Cronicari Digitali va fi o bună oportunitate pentru actori-cheie să se întâlnească, să facă schimb de informații și expertiză, să descopere modele de bune practici, dar și instrumente utile, inclusiv de finanțare, astfel încât să putem asculta mai bine casele de patrimoniu care au un trecut, dar mai ales merită să aibă un viitor”, declară Silvia Teodorescu, coordonator Cronicari Digitali.

Moderatorii Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?” vor fi Arh. Alexandra Stoica, Dr. Arh Irina Iamandescu și jurnalistul Toader Păun.

Accesul este pe bază de invitație și va fi permis unui număr limitat de persoane, care prin activitatea lor arată un interes autentic pentru patrimoniul arhitectural și istoric. Acestea se pot înscrie gratuit la Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?” urmând linkul https://forms.gle/LnnbnBZYWej3hkdH7

Evenimentul este organizat de Asociația Human Made Art, prin platforma Cronicari Digitali, cu susținerea Ordinului Arhitecților din România, prin Timbrul de Arhitectură, în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului. Partenerii media sunt Radio România Cultural, Revista Zeppelin, Adevărul, Dilema Veche, Revista Historia. Partenerii new media sunt Ana Rubeli (Aici a stat) și Bogdan Buzuleac.