Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica

Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.

După doi ani de rezidență digitală de storytelling pe drumul care unește, echipa Cronicari Digitali descarcă Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica în cadrul festivalului, reunind într-un singur loc artiști, meșteșugari, experiențe gastronomice, ateliere pentru toate vârstele, dar și noi idei pentru destinații turistice în România frumoasă.

Deschiderea Festivalului Povestirilor de pe Via Transilvanica va avea loc vineri la ora 15, putând fi vizitat până duminică. Fiecare zi aduce inclusiv muzică live și proiecții de film, pe lângă ateliere, întâlniri cu meșteșugari și mâncăruri cu gust din comunitățile etnice și regiunile străbătute de Via Transilvanica. Programul complet poate fi găsit pe www.cronicaridigitali.ro/festival.

Accesul la Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica este deschis tuturor, indiferent de vârstă. Pentru copii există inclusiv desene animate tematice, dar și un tren în miniatură, precum și ateliere de cahle. Intrarea se poate face pe baza unei donații, sumele colectate urmând să fie direcționate către Asociația Tășuleasa Social, creatoarea Via Transilvanica, și Asociația Human Made Art (Humart), susținătoarea platformei culturale Cronicari Digitali.

„Din 2021, Via a devenit spațiu de rezidență culturală itinerantă pentru conținut Cronicari Digitali, proiect susținut deloc întâmplător de Raiffeisen Bank, din moment ce fiecare dintre noi își dorește să lege cât mai cu sens patrimoniul cultural de dezvoltarea sustenabilă a comunităților. Ne-a legat nevoia de a spune poveștile despre Via Transilvanica punând accent pe toți acei oameni care din încăpățânare sau pentru că știu să facă foarte bine doar un anume lucru, nu se lasă și trag după ei zone întregi. Sunt acolo, ne așteaptă, dar noi nu îi cunoaștem.

Am făcut pentru fiecare o poveste și am spus-o. Dar așa cum poveștile prind putere odată ce cunoști oamenii care le dau viață, și comunitățile prind viață odată ce ajungi să le cunoști.

Așa a apărut Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica. Prima încercare de a aduce ceva din spiritul Via, direct în inima Bucureștiului, printre oameni, și de a convinge că drumul trebuie făcut”, explică Silvia Teodorescu, coordonatoarea Cronicari Digitali și vicepreședinte Humart.

În cadrul Festivalului Povestirilor de pe Via Transilvanica vor putea fi descoperite cele șapte ținuturi străbătute de cei 1.400km de cărare: Terra Dacica, Terra Romana, Terra Banatica, Terra Siculorum, Terra Saxonum și Bucovina.

Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica